Meme Büyütme

 

MEME BÜYÜTME

Meme büyütme, mevcut meme hacminin meme dokusu altına protez yerleştirilerek olduğundan büyük hale getirilmesidir. Meme büyütme işlemi sırasında eş zamanlı olarak eğer var ise sarkıklık ve gevşekliğe karşı da meme dokusunun toparlanması yapılmalıdır.
Sıklıkla meme büyüklüğünden memnun olmayan kadınlarda memeyi büyütmek için yapılır.
Emzirme ya da ciddi kilo verme sonrası sarkan ve hacmini yitiren memelerin toparlanmasını desteklemek için de meme büyütme ameliyatı yapılabilir.
Göğüs duvarı anomalisi nedeniyle meme yapısı gelişmeyen kadınlara meme hacmi sağlamak için meme büyütme ameliyatı yapılabilir.
Bu durumlara ek olarak cinsiyet değişimi sürecinde meme oluşturmak için de protezle meme büyütme ameliyatları gerçekleştirilebilir.

Meme Büyüklüğüne Nasıl Karar Verilir?
Meme büyüklüğü hasta ve doktor arasında fikir alışverişinde bulunarak ortak karar verilmesi gereken bir durumdur.
Hastanın ne kadar değişim istediği ve değişimin ne oranda fark edilir olacağı mutlaka detaylıca konuşulmalıdır. Bazı hastalar sadece partnerlerinin fark edebileceği bir değişim isteğindeyken, bazı hastalar ise sosyal yaşantısında fark edilebilecek bir değişiklik isteyebilir. Burada önemli nokta gerçekçi ve estetik açıdan uygun sınırları belirlemek ve bu sınırlar içerisinde hastanın istediği değişimi sağlayabilmektir.
Meme büyüklüğüne karar verirken, göğüs duvarı özellikleri, meme tabanı ebatları, memenin göğüs duvarındaki yerleşimi, meme dokusunun kalınlığı ve memeler arasındaki asimetri gibi seçimleri kısıtlayabilecek faktörler ölçümler yapılarak ortaya koyulur.

Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılır?
Meme büyütme ameliyatı basitçe 4 aşamadan oluşmaktadır.
Meme büyütme ameliyatının ilk aşaması meme protezinin koyulacağı kesiyi seçmektir. Belirlenen kesi kullanılarak meme protezinin koyulacağı cerrahi cep oluşturulur. Hazırlanan cebe en uygun olacak proteze, elimizdeki protez benzeri yalancı protezlerle (sizer, ölçümleyici) karar verilir.
Meme büyütme ameliyatının son aşamasında ise meme protezi cerrahi yöntemle hazırlanan cebe yerleştirilir.
Ameliyat öncesinde tek bir ebat yerine belli bir aralıkta protezler belirlenir ve o protezlerin kopyası yalancı protezler oluşturulan cebe yerleştirilerek estetik olarak en iyi gözüken seçilir. Son aşama olarak da aynı ebattaki gerçek protez yerleştirilir.
Rutin geçen bir meme büyütme ameliyatı yaklaşık olarak 1,5-2 saat sürmektedir.

Yağ enjeksiyonu ile Meme Büyütme Yapılır mı?
Estetik amaçlı meme büyütmelerde yağ enjeksiyonunu tercih edilmemektedir. Meme büyütmek için yağ enjeksiyonunun tercih edilmemesinin birkaç ana nedeni bulunmaktadır.
Meme büyütme isteyen hasta grubunda genç kadınlar yoğunluktadır. Bunların memelerine yapılan yağ enjeksiyonu meme kanseri ile karışabilecek radyolojik ve klinik bulgulara yol açabilmektedir. Aynı zamanda yağ enjeksiyonu kök hücre de içerdiği için meme gibi kanserin sıklıkla göründüğü bir dokuda henüz tespit edilmemiş bir kanser odağını tetikleyebilir.
Estetik olarak da büyük hacimlerde yapılması gereken yağ enjeksiyonları için alıcı sahaların da yeterli olması gerekir. Bundan kastedilen normal kiloda bir kadından her iki memeyi anlamlı olarak büyütecek kadar yağ alınması mümkün olmayabilir.
Son olarak yağ enjeksiyonu hacminin yüzde 40-50’sini kaybedeceği için proteze göre daha kontrolsüz bir sonuç verecektir.
Memeye yağ enjeksiyonunu daha çok meme kanseri sonrası memesini kaybedilen hastalara yapılan meme onarımlarını güçlendirmek için kullanılmaktadır.

Silikon meme protez tipleri nelerdir?
Değişik markalarda çok sayıda çeşit protez bulunmaktadır. En sık kullanılan protezler genel olarak; Şekillerine (Yuvarlak ve damla-anatomik) Yüzey özelliklerine göre ayrılır.
Bu ayrım yapıldıktan sonra protezin göğüs duvarına denk gelen tabanının ebatı ve sağladığı yüksekliğe göre protezler ayrılmaktadır.

Meme büyütme ameliyatında kullanılan silikonlar güvenli midir?
Meme protezleri yani silikonların er biri dayanıklılık ve vücuda etkisine dair onlarca testten geçtikten sonra kullanıma sunulur. Meme protezlerinin (silikon) vücuda herhangi bir zararları bulunmamaktadır. Protezin oluşturduğu kapsüle bağlı çok nadir gözlenen bir hastalık olan ALCL son yıllarda ismini duyurmaktadır. Ancak meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikonlardan kaynaklı bu rahatsızlık 1 milyonda 1’den az yani çok ama çok nadir görülmektedir.

Silikon protezlerin ömrü ne kadardır?
Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikonlar ömür boyu kullanılacak şekilde tasarlanarak üretilir. Bununla birlikte 10 seneden sonra protezin silikon dış yüzeyinden kaynaklanacak sızıntılara karşı yıllık olarak tetkik edilmeleri önerilir.

Silikon protez alerji yapabilir mi?
Vücuda yerleştirilen yabancı cisimler altın, titanyum, silikon gibi vücudun alerjik reaksiyon vermesinin beklenmediği maddelerden üretilir. Olağan durum ise yabancı cisim reaksiyonu denilen süreçtir. Vücuda yerleştirilen her madde vücudun ürettiği bir tür örtü ile örtülür. Buna protezde kapsül denilmektedir.

Silikon protezler patlar mı?
Silikon protezler patlamaz ancak hacim kaybedebilirler. Meme büyütmede kullanılan silikon protezlerin hacim kaybetmesi hızlı ve ani değil uzun bir döneme yayılarak olur. Dolayısıyla patlama gibi ani bir durum söz konusu değildir. Üretim aşamasındaki tüm testlere rağmen silikon protezde bir üretim hatası olabilir ve çok nadir (100.000’de 1) şekilde dış kapsülünden sızıntı nedeniyle iç silikon içeriği azalabilir. Bu da hacim azalması şeklinde şikâyete sebep olur. Bu durumda silikon protezin çıkartılıp yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Protez üreticileri bu gibi durumlara karşı 10 yıl boyunca garanti sağlamaktadır.

Silikon koyulmuş memelerde his kaybı olur mu?
Meme büyütme ameliyatında silikon koyulmuş memelerde, meme başında ya da memenin herhangi bir yerinde his kaybı olmamaktadır.

Meme büyütme ameliyatında iz kalır mı?
Herhangi bir kesi içeren her ameliyatta iz kalır. Meme büyütme ameliyatında amaç başarılı bir operasyonla birlikte ameliyat izinin belli olmayacağı, dikkat çekmeyeceği ya da gizlenebileceği yerlere yerleştirmektir. Meme büyütme ameliyatında kullanılacak protezi yerleştirmek için meme altı bölgeye çeşitli yerlerden kesi yapılarak yol oluşturulabilir. Bu kesinin nasıl olacağı;
Hastanın meme yapısına
Cerrahın tercihlerine
Hastanın isteğine göre şekillenir.
Genellikle meme altı kıvrımındaki 4-5 cm’lik bir kesiden, meme başının büyüklüğü koyulacak protez için yeterli olanlarda meme başından, koltuk altından ve hatta göbek deliğinden girilerek protez koyulabilir.

 

Open chat
Merhaba, bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz, sizlere nasıl yardımcı olabiliriz