Hizmetlerimiz
Asimetri, Tuberoz Meme Gibi Meme
Deformitelerinin Düzeltilmesi
-
Hizmetlerimiz
-
Yüz, baş ve boyun bölgesi
-
Meme ve Göğüs bölgesi
-
Gövde, Kalça ve Bacaklar
-
Diğer Estettik Ameliyatlar
-
Ameliyatsız Estetik
Asimetri, Tuberoz Meme Gibi Meme Deformitelerinin
Düzeltilmesi
Kadınların her iki göğsü arasında farklılıkların olması normaldir. Ancak farklılıkların bariz bir şekilde dikkat çekmesi estetik bir sorun olarak değerlendirilir. Göğüsler arasında şekil, pozisyon ve hacim olarak belirgin farklılıkların olması meme asimetrisi düzeltme ameliyatları sayesinde sorun olmaktan çıkarılabilir.
Kadınların göğüsleri arasındaki asimetri problemi ergenlik döneminde, hamilelikte ve emzirme sürecinde belirgin hale gelebilir. Göğüs asimetrisini oluşturan nedenler net olarak bilinmese de hormonal değişimlerin, travmatik yaralanmaların, sağlık sorunlarının ve nadir de olsa göğüs kanseri hastalığının göğüs asimetrisi oluşturabileceği kabul edilmektedir.
Göğüsler arasındaki asimetrinin düzeltilmesi için meme büyütme, meme küçültme ve meme kaldırma operasyonları gerçekleştirilebilir. Hangi operasyonun veya operasyonların hastaya uygulanacağının kararını hastanın genel sağlık durumunu ve beklentilerini değerlendiren cerrahlar verir.
Asimetrik Meme Ameliyatı Nedir?
Meme asimetrisi düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilen; küçük kalmış memenin silikon meme protezleri ile büyütüldüğü, fazla büyük memenin küçültüldüğü ve gerekli durumlarda memelerin tekinin ya da her ikisinin birden dikleştirildiği estetik operasyonlarına asimetrik meme ameliyatı denir.
Asimetrik meme ameliyatı sonrası kadınlar her iki göğüsleri arasındaki farklılıktan kurtulabilirler, kıyafet seçimlerinde özgürleşebilirler ve özgüvenlerini geri kazanabilirler. Operasyon öncesi ameliyatta hangi tekniklerin kullanılacağı hastanın ihtiyaçlarını analiz eden cerrahlar tarafından belirlenir.
Meme asimetrisi düzeltme ameliyatı yalnızca tek bir memeye uygulanmayabilir; her iki memesi küçük olan, biri diğerinden daha küçük olan ya da her iki memesi de büyük olan ve biri diğerinden daha büyük olan kadınlar da meme asimetrisi düzeltme operasyonu geçirebilir.
Asimetrik Meme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme asimetrisi düzeltme işlemleri sırasında hastaya genellikle genel anestezi verilir. Ameliyat süresi göğüste ya da göğüslerde gerçekleştirecek işlemlerin kapsamına göre değişebilir.
Göğüslerinden biri normal boyutta diğeri küçük olan hastaya silikon meme protezi takılır ve meme büyütme ameliyatı gerçekleştirilir. “Meme Büyütme Ameliyatı” yazımızı okuyarak operasyon ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Göğüslerinden biri normal diğeri büyük olan hastaya meme asimetrisi düzeltme amacıyla meme küçültme operasyonu yapılır. “Meme Küçültme Ameliyatı” yazımızı okuyarak operasyon ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tüberöz Meme Nedir?
Tubuler (tübüler) meme deformitesi halk arasında keçi memesi olarak da bilinen bir durumdur. Doğumsal bir durumdur ve genellikle meme büyümesinin başladiği 13-14 yaşlardan sonra fark edilir. Hastaların doktora başvurması da genellikle bu dönemlerde başlar.
Tubuler meme deformitesinde meme dokusu areole yani meme başının etrafında toplanmıştır ve tabanda konstiktif bir bant bulunur. Deyim yerindeyse meme dokusu meme başına dogru fıtıklaşmıştır. Görüntü olarak genellikle iki meme arası oldukça açıktır ve memeler göğüs kafesi üzerinde sarkık ve küçük bir top gibi görünürler. Tabii ki deformite değişik derecelerde ve boyutlarda olabileceği gibi tek memeyi veya her iki memeyi etkileyebilir.
Tubuler meme deformitesi olan hastalar genellikle durumun farkında değildir ve doktora meme küçüklüğü şikayeti veya nadiren meme de sarkıklık ve küçüklük şikayeti ile başvururlar.
Tubuler Meme Deformitesinde Tanı
Tanı bir plastik cerrah tarafından özellikle deformite çok belirginse sadece muayene ile koyulabilir. Bazı çok hafif tubuler memeler deneyimli olmayan plastik cerrahlar tarafından bile anlaşılmayabilir ve bu tanının koyulmaması sonucunda yapılan basit bir meme büyültme ameliyatı hastayı hiç de memnun etmeyecek sonuçlar verebilir.
Tubuler meme deformitelerine yaklaşım kesinlikle klasik bir meme büyütme ameliyatından farklı olmalıdır. Ayrıca tubuler meme deformitesinin ayırıcı tanısında diğer meme ve göğüs deformiteleri ( poland sendromu, pectus carinatum ve excavatum vb) de dikkate alınmalıdır.
Tubuler Meme Deformitesinde Tedavi
Tedavi deformitenin derecesi, memelerin büyüklüğü ve hastanın isteğine göre değişik şekillerde yapılabilir. Bu deformitenin ameliyat dışında herhangi bir tedavisi yoktur.
Tubuler meme deformitesinin ciddi bozukluk yarattığı durumlar sorun değildir çünkü bunlar en deneyimsiz doktorlar tarafından bile kolaylıkla taninabilir. Her ne kadar bu tur ciddi deformitelerde yapılması gereken operasyonlar basit bir meme büyütme veya dikleştirme ameliyatından çok zor olsa da sonuç olarak deformite belli ve operasyon sekli bellidir.Tubuler meme deformitesinde asıl zor durum bu konularda deneyimsiz bir cerrahin hafif ya da gizli tubuler meme deformitesini gozden kaçırıp hastaya klasik bir meme büyütme ameliyatı yapmasıdır. Sonuç ne hastayı ne doktoru memnun eder ve bazen özellikle gizli tubuler meme deformitesinin operasyon nedeniyle iyice artmasından dolayı ( çünkü alta yerleştirilen protez meme dokusunu iterek deformiteyi arttırır) hasta ameliyatından bir sure sonra protezlerini çıkarttırmak dahi isteyebilir. Bazen deformite tek memededir ve fark edilmediği için meme büyütme sonrası çok ciddi meme asimetrileri ortaya çıkar. Halbuki deformite operasyon öncesinde bu konuda tecrübeli bir plastik cerrah tarafından görülür ve uygun bir şekilde değerlendirilirse evet tedavi yine meme büyütme ameliyatıdır ancak klasik bir meme büyütme ameliyatından farklı bir teknik, farklı sekil ve büyüklüklerde protezler kullanılarak yapılmalıdır.
Belirgin keçi memesi deformitelerinde yaklaşım protezli veya protezsiz olabildiği gibi çok nadir bazı durumlarda normalde onaylamasam da memeye yağ enjeksiyonu yapılması gerekebilir.
Deformitenin özelliğinden dolayı operasyon amaçları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Büyük areolayı küçültmek
Memenin sarkık götünümünü düzeltmek
Konstriktif halkayı yok etmek
İnferior pole eksikliğini gidermek
Her iki meme arasındaki dekolte bölümündeli ayrıklığı düzeltmek
Memeleri vücut olçüsüne göre ideal büyüklüğe getirmek
Operasyon tubuler meme konusunda deneyimli bir cerrah tarafından yapılmalı ve hasta operasyon sonrası takip edilmelidir. Protez kullanılsa da kullanılmasa da operasyon meme büyütme ameliyatından tamamen farklı şekilde ve farklı amaçlarla yapılır.
Tüberoz Meme neden oluşur?
Çalışmalar memelerde bulunan zarımsı anatomik bir yapının (fascia corporis) embriyolojik hayatın 10 ile 14. haftaları arasında aşırı kollajen birikimine bağlı olarak aşırı kalınlaşmasının memelerin yatay ve dikey eksende büyümesini engelleyerek meme dokusunun fıtıklaşarak tüp şeklinde büyümesine yol açtığını ileri sürmekte.
Tüberöz Meme Nasıl Sınıflandırılır?
Tip 1: Tutulum sadece alt orta kadranda (A)
Tip 2: Tutulum her iki alt kadranda (B)
Tip 3: Memenin tüm kadranları tutulmuş (C-D)
Tüberoz meme nasıl tedavi edilir?
Tüberoz memelerin tek tedavisi cerrahidir. Tek veya çift taraflı olan memelerde simetri, hacim ve form yanında yeni meme tabanı ve areola’da şekillendirilir. Areola ideal kabul edilen 4-4.5 cm. çapa düşürülür. Silikon protezler kas altına veya üstüne yerleştirilerek hacim sağlanırken, kalınlaşarak darlığa neden olan hastalıklı dokular çıkarılarak memelere son şekil verilir. Meme alt kadrandaki deri yetersizliği, buraya aynı veya ileri seansta yağ transferi yapılmasını gerekli kılabilir. Grolleau Tip 1 hastalarda, düşmüş meme başını yukarı asmak için mastopexy adı verilen meme toparlama veya dikleştirme cerrahisi de eş zamanlı cerrahi plana dahil edilmelidir.
Tüberoz meme ameliyatlarından sonra en sık görülen sorunlar nelerdir?
Ödem ve morarma uygun ve atravmatik cerrahi sonrasında nadir görülür. Her silikon meme ameliyatından sonra görülebilen asimetri, meme başında duyu yetersizliği, kanama, enfeksiyon, kapsül kontarktürü komplikasyonları dışında bu hastalar için görülebilecek tipik sorun meme alt kadranında düzlük (cilt yetersizliğine bağlı) ve protez yüzeyinde dalgalanma (rippling) olabilir.
Tüberoz meme ameliyatı ne kadar sürer, sonuçlar ne zaman alınır?
Tek veya çift taraflı olması ve hangi derecede bir problem olduğuna bağlı olarak kaba bir tahminle 2-4 saatte ameliyatlar tamamlanabilir. Ameliyat sonrası dren kullanılmışsa ertesi sabah çıkarılır. 7-10 gün korse giyilmesi gerekir. Hastaneden ertesi gün taburcu olabilir, ilk kontrol günü olan 3. Gün duş alabilir, işinize veya gündelik rutininize 5. günden sonra başlayabilirsiniz. Normal şartlar altında yürüme gibi hafif sporlara 10. günde, yüzme pilates gibi zorlu egzersizlere 3. hafta başlayabilirsiniz. Nihai sonuçlar tüm meme estetiği girişimlerinde olduğu gibi kişiye özgü yara iyileşmesini takiben ortalama 2 adet sonrası alınır.
Tüberoz meme ameliyatlarında nelere dikkat etmek gerekir?
1.Kas yerine meme glandının altına yerleştirilen silikon protezler sonrasında double bubble (iki meme görüntüsü) deformitesi gözlenebilir.
2.Klinik problemi oluşturan sert kalın ve darlığa neden olan doku çıkarılmaz veya cerrahi olarak düzeltilmezse (radial incisions) tüberoz meme tekrarlayabilir.
3.Ameliyat sırasında memenin dış yan tarafına yapılan agresif cerrahi yaklaşımlar meme başında geçici duyu sorunları oluşturabilir.
Tüberoz meme ameliyatlarından sonra emzirebilir miyim?
Süt (Lactiferous) kanalları zedelenmeden yapılan atravmatik cerrahi sonrasında emzirebilmek mümkündür.